Съвети

Обобщение на видовете подчинени изречения в немския език

В немския език има изобилие от подчинени изречения (Nebensätze) и често се губи общия поглед над различните видове. Представям таблица, на която са изброени 10-те най-важни и употребяеми видове сред тях, представени в отделни видеа на канала „Немски по Виенски“ в YouTube. И много важно: Не забравяйте за обратния словоред! 🙂

Речник по немски език

Според мен няма как да се учи какъвто и да е чужд език без да се ползва речник! Речникът представлява справочник, в който е записан точният превод на непознатите думи, с които се сблъскваме. Добре е той да се превърне в един от най-добрите ви приятели и дори във ваш съюзник при изучаването на немски език!

Лично аз предпочитам речниците в книжен формат (това се отнася и за всички останали книги), но това е лично предпочитание. И все пак, най-пълната версия е представена в книжен вид.

В самото начало, като първи речник, препоръчвам Българо-Немски такъв, в който да намирате еквивалента на българската дума на немски език и по този начин да разширявате личния си речник с набор от немска лексика. След това логична стъпка е да си набавите Немско-Български речник, като този обикновено е по-пълен и подробен. Съществуват и комбинирани речници, които обхващат както Българо-Немски, така и Немско-Български речник – 2 в 1. Това е практично и удобно за ползване.

На един по-късен етап (от ниво В1/В2 нататък, особено за С1) препоръчвам да си набавите Немско-Немски речник или така наречения Немски тълковен речник. Там всяка немска дума е обяснена на немски език, т.е. тук вече си служите само с чуждия език, без помощ на бълг. език. Така се работи в посока попълване на личния ви набор от лексика напр. със синоними.

Ако ви трябва речник за определена сфера (напр. икономика, както беше в моя случай), потърсете специализиран речник – има и такива! А ако живеете не в Германия, а в Австрия, например, и сте любопитни спрямо специфични думи, характерни само за тази страна, тогава си набавете Австрийско-Немски речник – тук отново (изненадващо!) има много варианти. 🙂

Кои са речниците, които имам аз в моята библиотека? Именно тях показвам на следното видео:

Алтернативен метод е да ползвате онлайн речник. Осъзнавам и зачитам предимствата на този формат – с него се борави бързо, лесно и достъпно, особено ако се работи на компютър. Аз лично ви препоръчвам следните речници на утвърдени издателства, които могат да се ползват безплатно в интернет:

Deutsch-Bulgarisch: https://de.langenscheidt.com/deutsch-bulgarisch/

Deutsch-Bulgarisch: https://de.pons.com/

Deutsch-Deutsch: https://www.duden.de/woerterbuch

Книжка по немска граматика

Сигурно сте забелязали колко важна роля играе за мен граматиката на немския език. Това е разбираемо, защото именно при този чужд език граматиката е от изключително голямо значение и основополагаща за доброто владеене на езика – в немското изречение всяка дума „трябва да си знае мястото“ и това се постига с владеене на граматическите правила.

Още по време на обучението ми за преподавател по немски език като чужд/втори такъв бях избрана за „Grammatikkönigin“, т.е. „Кралица на граматиката“ – и заради слабостта ми към прецизното прилагане на граматическите правила, и заради доброто им владеене и достъпното им обясняване. Ако разгледате темите на видео уроците ми в ЮТюб, веднага ще забележите колко много видеа има в раздел Граматика общо и Граматика: Глаголи

Точно заради това искам да ви насоча как да си помагате сами, когато срещнете тема, по която са ви необходими разяснения. За мен един от най-добрите методи е да си набавите книжка по немска граматика! В едно такова помагало (съдържащо само и единствено правила и примери, без упражнения) ще намирате най-важната информация, добре обмислена и систематизирана. Има много информация в интернет пространството, но можете ли да се доверите на всеки, който е обяснил нещо във форум например? За предпочитане е достоверен източник под формата на книга от утвърдено издателство.

Кои са граматиките, с които си служа аз? Можете да ги видите на следното видео:

Линкове: Langenscheidt Kurzgrammatik Deutsch, Der kleine Duden: Deutsche Grammatik.

Най-приятният начин за учене на думи

Когато нещо е приятно, то тогава се прави с желание и не представлява голяма трудност и мъка. Оттук идва и моят съвет: Помислете коя област/ тема представлява интерес за вас и е част от живота и ежедневието ви, например кулинария, паразуване, спорт, рисуване, техника, коли, мода, отглеждане на цветя или домашни любимци, … Замислете се, че даден интерес или хоби, както и работата ни, заемат голяма част от нашия живот и би било добре да владеем съответната лексика на добро ниво, това ни дава самочувствие. Тази лексика е изключително полезна, защото не е абстрактна (от някой учебник), а е индивидуална за всеки един/една от нас. Така че, ако обичате да готвите, започнете да търсите рецепти на немски език и да си ги превеждате; ако пък се интересувате от даден спорт, потърсете информаци яза него на немски език и т.н.. Нека вашите лични интереси се превърнат в източници на нови думички по немски език и разширят познанията ви по езика! 🙂

Още идеи за учене на немски думи ще откриете в следното видео:

Lerntagebuch

Воденето на дневник на наученото за ден/седмица помага! По този начин имате поглед над напредъка си в изучаването на езика стъпка по стъпка!

Можете да си водите бележки в тефтер или на телефона, или пък да използвате този образец:

Tipp: Опитайте се да водите вашия Lerntagebuch на немски език! 🙂